Skip to content

UTUSAN SARAWAK

SUMBER MAKLUMAT ERA BAHARU

Primary Menu
  • LAMAN UTAMA
  • IKLAN
  • SEMASA
  • WILAYAH
    • Selatan
    • Tengah
    • Utara
  • TEMPATAN
  • NASIONAL
  • INSPIRASI
  • KESIHATAN
  • ADVERTORIAL
  • RENCANA
  • TEKNOLOGI
  • PENDIDIKAN
  • BISNES
  • MAHKAMAH
  • JENAYAH
  • KEMALANGAN
  • KEBAKARAN
  • KOLUM
  • GLOBAL
  • SUKAN
  • WBS
  • Home
  • TEMPATAN
  • Dua cef muda Sarawak terpilih sertai Program Serumpun In Motion
  • TEMPATAN

Dua cef muda Sarawak terpilih sertai Program Serumpun In Motion

Utusan Sarawak 20 hours ago
CEF Robbie Richard & Cef Laura Sim terpilih menyertai Program Serumpun In Motion di bawah bimbingan Cef James Won.

MULU: Dua bakat muda kulinari dari Sarawak, Cef Robbie Richard Balcarek dan Cef Laura Sim, telah terpilih menyertai Program Serumpun In Motion, sebuah inisiatif di bawah Gerakan Serumpun Sarawak yang diterajui oleh figura kulinari antarabangsa, Cef James Won.

Program bimbingan berprestij ini bertujuan untuk melahirkan generasi baharu cef tempatan yang mampu memelihara warisan kulinari masyarakat peribumi sambil meneroka inovasi masakan moden bertaraf dunia.

Di bawah tunjuk ajar Cef James Won yang pernah menjalani latihan di dapur Michelin tiga bintang di Perancis dan Jepun kedua-dua peserta akan menerima latihan intensif, pendedahan antarabangsa dan pengalaman budaya mendalam dalam usaha memperkukuh warisan gastronomi Sarawak di peringkat global.

(DARI kiri) Cef Robbie Richard, Mentor Cef James Won, Cef Laura dan Datin Dona Drury.

Cef James, yang juga pengasas bersama dan penjaga Gerakan Serumpun Sarawak, dikenali dengan sumbangannya dalam mengangkat gastronomi Malaysia ke pentas antarabangsa.

Beliau pernah menerima anugerah Chevalier (Ordre du Mérite Agricole) daripada kerajaan Perancis atas jasa beliau kepada industri makanan dan minuman negara tersebut.

Melalui Serumpun Sarawak, beliau menggabungkan kebijaksanaan warisan tempatan, gastronomi moden dan kelestarian dalam pendekatan yang digelar sebagai ‘penceritaan kulinari’, menjadikan makanan sebagai medium diplomasi budaya.

Bagi Cef Robbie Richard, anak jati Bidayuh dari Bau dan pengasas Little Fairy Café di Padungan, Kuching, penyertaan dalam program ini merupakan satu titik tolak penting dalam kerjayanya. Beliau pernah memenangi dua pingat emas di Malaysia Culinary World Cup 2025 serta mewakili Sarawak dalam China (Linyi) Showcase.

“Dibimbing oleh Cef James membuka mata saya. Ia satu penghormatan besar untuk belajar daripada seorang chef bertaraf dunia. Pengalaman ini mengingatkan saya bahawa akar budaya bukan batasan, sebaliknya kekuatan terbesar kita,” katanya.

Sementara itu, Cef Laura Sim, wakil komuniti Iban, juga bukan nama asing dalam dunia kulinari Sarawak. Ahli aktif Culinary Heritage & Arts Society (CHASS) Sarawak, beliau dikenali kerana usaha memperkenalkan bahan tempatan dan teknik tradisional dalam masakan moden.

Pemilihannya mencerminkan komitmen Gerakan Serumpun Sarawak dalam memperkasakan cef peribumi yang mengekalkan keaslian rasa tempatan, sambil membuka ruang kepada pendekatan kontemporari.

Kedua-dua cef muda ini mencerminkan kepelbagaian budaya Sarawak serta menyokong misi Cef James untuk menjambatani warisan dengan inovasi, sekali gus mendefinisikan semula makna memasak ‘dari tanah untuk dunia.’

Program Serumpun In Motion bukan sekadar latihan profesional, tetapi pelaburan jangka panjang untuk masa depan kulinari Sarawak.

Berteraskan falsafah ‘makanan ialah identiti, dan identiti ialah legasi,’ inisiatif ini diyakini akan melahirkan lebih ramai cef muda yang bangga dengan akar budaya mereka dan bersedia membawa cita rasa Sarawak ke persada antarabangsa.

Gerakan Serumpun Sarawak merupakan inisiatif pemuliharaan kulinari dan budaya yang diasaskan oleh Cef James Won bersama Atlas Collective, dengan sokongan Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Sarawak (MTCP) serta Lembaga Pelancongan Sarawak (STB).

Ia meraikan kearifan nenek moyang, bahan semula jadi dan seni kulinari daripada 34 komuniti peribumi Sarawak melalui gastronomi, penceritaan serta program bimbingan, dalam usaha menjadikan masakan Sarawak sebagai arkib budaya hidup dan duta global identiti Malaysia yang kaya dengan warisan.

Tags: TEMPATAN

Continue Reading

Previous: Upholding the spirit of community service through the Mid-Autumn Festival
Next: Peserta cilik meriahkan Pertandingan Cheongsam Kanak-Kanak Festival Kuih Bulan 2025

Arkib

  • TERMA & SYARAT
  • PENAFIAN
  • HUBUNGI KAMI
Utusan Sarawak By Warta Niaga Sdn.Bhd | MoreNews by AF themes.