De Jong ‘belum sedia bermain’

PEMAIN tengah Belanda, Frenkie de Jong telah kembali berlatih bersama Barcelona. – Foto AFP

PEMAIN antarabangsa Belanda, Frenkie De Jong semalam berkata dia gembira dapat meneruskan latihan dengan Barcelona tetapi “belum bersedia untuk bermain” setelah berhenti selama dua bulan kerana wabak Covid-19.

Kelab-kelab Sepanyol memulakan latihan dalam kumpulan 10 pemain pada hari Selasa, sesuai dengan protokol kesihatan, ketika La Liga mengambil langkah lain menuju penyambungan musim yang dirancang bulan depan.

“Saya terlepas latihan, rakan sepasukan, bermain bola sepak dan semua itu,” kata De Jong dalam temu bual di laman sesawang kelab.

“Dua atau tiga bulan terpisah adalah masa yang lama. Sentiasa senang bertemu lagi setelah berpisah untuk bercuti atau apa sahaja, tetapi biasanya hanya tiga minggu atau lebih dan kali ini hampir tiga bulan.”

Pasukan di dua divisyen teratas di Sepanyol kembali ke tempat latihan mereka awal bulan ini, dengan pemain pada awalnya bekerja secara individu sebagai sebahagian daripada program berperingkat La Liga.

“Saya rasa saya belum bersedia untuk bermain. Kami masih memerlukan latihan selama beberapa minggu. Pertama secara individu, kemudian dalam kumpulan kecil dan kemudian secara keseluruhan pasukan. Kami akan bersedia untuk bermain lagi dalam beberapa minggu, “kata De Jong.

“Saya fikir ia baik untuk bermula dengan berlatih secara berasingan kerana semua orang bekerja mengikut rentak mereka sendiri dan dapat melihat bagaimana kecergasan mereka sebelum bekerja dengan kumpulan yang lain. Saya rasa semuanya terasa cukup baik! Ia adalah peningkatan yang baik.”

Ketua La Liga, Javier Tebas berharap perlawanan akan kembali bermula 12 Jun tetapi mengakui masa yang tepat akan bergantung pada pihak kesihatan di Sepanyol dan lintasan virus. – AFP