ISTANBUL: Peminum kopi pada waktu pagi mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mati akibat penyakit jantung dengan risiko kematian berkurangan berbanding peminum kopi sepanjang hari, menurut kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Jantung Eropah, lapor Agensi Anadolu.
Mereka yang minum kopi pada waktu pagi mempunyai 31 peratus lebih rendah risiko penyakit kardiovaskular dan 16 peratus kurang berkemungkinan untuk mati awal berbanding orang lain.
“Ini adalah kajian pertama yang menguji corak waktu minum kopi dan hasil kesihatan,” kata Profesor Lu Qi dari Universiti Tulane di AS, ketua penyelidik, dalam satu kenyataan.
Mereka yang minum kopi sepanjang hari mempunyai risiko penyakit yang sama seperti bukan peminum kopi.
Penulis menganalisis data pemakanan dan kesihatan daripada 40,725 orang dewasa berumur 18 tahun ke atas, yang dikumpulkan antara 1999 dan 2018.
Kajian itu termasuk subkumpulan 1,463 orang dewasa untuk mengesahkan dan merujuk silang data diet, meningkatkan ketepatan dan kebolehpercayaan penemuan keseluruhan.
Penyelidik menghubungkan data itu kepada rekod kematian dan puncanya untuk tempoh susulan sembilan hingga 10 tahun.
Pengambilan kopi berkafein dan tanpa kafein telah diperiksa, mengkategorikan waktu pengambilan pagi, tengah hari dan petang.
Bagi peminum pagi, jumlah kopi berkafein atau tanpa kafein yang digunakan—sama ada kurang daripada satu cawan atau lebih daripada tiga cawan setiap hari—tidak mengubah faedah yang diperhatikan dengan ketara.
Mengambil kopi pada waktu pagi dikaitkan dengan pengurangan risiko kematian tanpa mengira kuantiti.
“Pada waktu pagi, biasanya terdapat peningkatan ketara dalam aktiviti simpatetik apabila kita bangun dari katil, kesan yang hilang pada siang hari dan mencapai tahap paling rendah ketika tidur.
“Oleh itu, ada kemungkinan, seperti yang ditunjukkan oleh penulis, bahawa minum kopi pada waktu petang atau malam mengganggu irama sirkadian aktiviti simpatetik. “Memang ramai peminum sepanjang hari mengalami gangguan tidur,” katanya.
Penyelidikan mengenal pasti dua corak penggunaan utama: pagi sahaja dan sepanjang hari.
Selepas hampir 10 tahun susulan, terdapat 4,295 kematian daripada semua sebab, termasuk 1,268 daripada penyakit kardiovaskular dan 934 daripada kanser.
Lu menegaskan penemuan itu kekal konsisten walaupun selepas mengambil kira faktor yang mengelirukan dan tahap aktiviti fizikal, tabiat pemakanan dan keadaan kesihatan seperti diabetes, hipertensi, dan kolesterol tinggi.
“Secara keseluruhannya, kita mesti menerima bukti yang kukuh bahawa minum kopi, terutamanya pada waktu pagi, berkemungkinan sihat,” kata Lu.
“Oleh itu, minum kopi anda, tetapi lakukan pada waktu pagi!” – Bernama-AA