FESTIVAL Makanan FORAGE dari 22 hingga 24 Julai di The Hills Kuching.
KUCHING: The Hills Kuching akan menganjurkan Festival Makanan FORAGE dari 22 hingga 24 Julai.
Acara gastronomi mercu tanda ini akan diadakan sempena dengan majlis penutupan Inkubator Gastronomi Sarawak (SAGO) 2022.
FORAGE @ The Hills adalah perayaan Kuching yang diiktiraf sebagai Bandar Gastronomi Kreatif UNESCO.
“Pengiktirafan Kuching sebagai Bandar Raya Kreatif Gastronomi UNESCO adalah bukti kekayaan sumber asli Sarawak, ekosistem F&B kami yang berbakat dan kepelbagaian unik budaya Sarawak,” kata Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan Dato Sri Abdul Karim Rahman Hamzah.
“Makanan bukan sekadar rezeki untuk kita rakyat Sarawak, tetapi meraikan perpaduan kita, kepelbagaian kita dan semangat kemasyarakatan kita. Forage @ The Hills ialah platform untuk meraikan dan mempamerkan ini.”
Festival tiga hari itu akan mempamerkan pilihan F&B oleh pengusaha makanan SAGO termasuk inovasi makanan baharu yang menawarkan kepelbagaian perisa tempatan.
Di samping itu, akan ada vendor makanan lain, persembahan artis tempatan dan aktiviti seperti bengkel, demonstrasi masakan, perbincangan dan ceramah oleh pengaruh utama F&B tempatan.
Terdapat juga pertandingan dengan hadiah bernilai sehingga RM5,000 untuk dimenangi, termasuk Peraduan Makan Aglio-Olio, Relay Teh O Peng, Malam Kuiz dan Peraduan Kandungan Kreatif Media Sosial.
Malah, sebuah galeri akan memaparkan aplikasi Kuching kepada UNESCO Creative Cities Network (UCCN) dan sorotan lain termasuk bahan-bahan asli Sarawak yang unik, hubungan kita dengan makanan dan alam semula jadi, evolusi budaya makanan kita, dan gabungan budaya yang pelbagai dan masakan.
Inkubator SAGO ialah program intensif selama 11 minggu yang melengkapkan usahawan makanan dengan kemahiran dan rangkaian untuk mengembangkan perniagaan makanan mereka dan berjaya dalam ekonomi digital.
Sembilan usahawan makanan tahun ini dipilih dengan teliti daripada lebih 30 permohonan oleh jawatankuasa pemilihan SAGO yang terdiri daripada profesional berpengalaman dari industri.
Mereka ialah Claudia Nasha Chai (The Abraham’s Kitchen), Ezi Firhan (Emillies Diner), Kimberley Ling (Tacos by Bojio), Marthineus Langi Michael (Stardust Cafe), Mohd Rozairie Ramlie (Flip and Fold Grill), Nur Fadzila Sarkawi (Aek Kunyit Manjakani), Nur Shaqhima Hamden (Queen’s Kitchen by Sheemadean), Ooi See Bee (Cloud-99 Aiskrim) dan Saw Yee Ken (Billy Goat Coffee).
Selain menguasai kemahiran inovasi makanan daripada mentor residen Cef Achang Libat, sembilan pengusaha makanan tahun ini juga telah mempelajari pembangunan perniagaan dan pengetahuan pemasaran untuk memartabatkan perniagaan makanan mereka.
FORAGE @ The Hills dianjurkan oleh The Hills, WAT Sarawak dan Retrospective Discovery dengan kerjasama Culinary Heritage and Arts Society Sarawak (CHASS), dan disokong oleh Kementerian Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan, TEGAS Digital Village, Supreme Group, Pullman Kuching, Green Buddy, Kedey Kamek, SEDC, Foodpanda, Suara Sarawak dan New Sarawak Tribune.
Untuk lebih banyak kemas kini acara, sila ikuti The Hills di Facebook dan Instagram @thehills.kch.