Skip to content

UTUSAN SARAWAK

SUMBER MAKLUMAT ERA BAHARU

Primary Menu
  • LAMAN UTAMA
  • IKLAN
  • SEMASA
  • WILAYAH
    • Selatan
    • Tengah
    • Utara
  • TEMPATAN
  • NASIONAL
  • INSPIRASI
  • KESIHATAN
  • ADVERTORIAL
  • RENCANA
  • TEKNOLOGI
  • PENDIDIKAN
  • BISNES
  • MAHKAMAH
  • JENAYAH
  • KEMALANGAN
  • KEBAKARAN
  • KOLUM
  • GLOBAL
  • SUKAN
  • WBS
  • Home
  • TEMPATAN
  • Ikan bakar juadah popular bulan Ramadan
  • TEMPATAN

Ikan bakar juadah popular bulan Ramadan

Utusan Sarawak 4 years ago
LAGI PANAS…Seorang pejaja ikan bakar kelihatan sedang melayan pelanggannya.

MUKAH:  Sambutan orang ramai terhadap  ‘Ikan Bakar’ tidak pernah luntur namunpun kini pelbagai juadah untuk berbuka puasa boleh diperolehi di mana sahaja.

Makanan yang  dimasakan dengan kaedah yang diperaktikan semenjak zaman batu lagi ini tetap mendapat tempat dikalangan pencinta makanan tempatan.

Antara ikan bakar yang popular  ialah  Yu, Sadin,  Tongkol, Selar bersaiz besar,  Sembilang, Bawal Hitam,  Kembong, Pari  dan ayam seperti paha, kepak, buntut  dan hati,  termasuk sosej.

Mereka yang masih kelihatan menjual makanan bakar segar berdekatan dengan Pasar Basah ialah Azmi Zullkifli, Pajar Sidek Kassim dan Hamlin Snin.

Makanan-makanan bakar ini sentiasa mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada masyarakat tempatan kerana harganya boleh dikatakan amat berpatutan.

Pada bulan Ramadan ini ia bukan hanya dijual di lokasi atau  premis  tertentu akan tetapi juga boleh diperolehi melalui ‘atas talian’ samaada penghantaran kepada pelanggan atau pandu lalu.

Oleh HENRY B SIYU

Continue Reading

Previous: Teknologi moden mula beri manfaat
Next: GPS jauhkan diri – Karim

Arkib

  • TERMA & SYARAT
  • PENAFIAN
  • HUBUNGI KAMI
Utusan Sarawak By Warta Niaga Sdn.Bhd | MoreNews by AF themes.