Skip to content

UTUSAN SARAWAK

SUMBER MAKLUMAT ERA BAHARU

Primary Menu
  • LAMAN UTAMA
  • IKLAN
  • SEMASA
  • WILAYAH
    • Selatan
    • Tengah
    • Utara
  • TEMPATAN
  • NASIONAL
  • INSPIRASI
  • KESIHATAN
  • ADVERTORIAL
  • RENCANA
  • TEKNOLOGI
  • PENDIDIKAN
  • BISNES
  • MAHKAMAH
  • JENAYAH
  • KEMALANGAN
  • KEBAKARAN
  • KOLUM
  • GLOBAL
  • SUKAN
  • WBS
  • Home
  • SEMASA
  • Promosi Lui Cha bukan sekadar makanan, tapi warisan Hakka bernilai
  • SEMASA

Promosi Lui Cha bukan sekadar makanan, tapi warisan Hakka bernilai

Utusan Sarawak 3 weeks ago
WILFRED Yap bersama Dato Jonathan Chai dan ahli komuniti Hakka lain mencuba hidangan tradisional Lui Cha.

KUCHING: Acara Hopoh Lui Cha bukan sekadar perhimpunan kulinari, tetapi turut meraikan warisan dan ketahanan masyarakat Hakka, kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sentosa, Wilfred Yap.

Berucap pada majlis yang berlangsung di pusat persatuan Hakka, Yap berkata hidangan tradisional Lui Cha—yang diperbuat daripada teh kisar, herba tempatan, dan nasi—mewakili lebih daripada sekadar makanan harian.

“Ia adalah simbol ketabahan. Selama berabad-abad, nenek moyang Hakka membawa hidangan ringkas ini merentasi pelbagai penghijrahan dan cabaran hidup. Setiap mangkuk Lui Cha mencerminkan nilai jimat cermat, kebolehsuaian dan perpaduan mereka,” katanya.

Yap, yang juga berketurunan Hakka, turut berkongsi kenangan peribadi tentang mendiang neneknya yang sering menyediakan Lui Cha ketika perjumpaan keluarga.

“Dia pernah berkata, ‘Mangkuk ini menyimpan keringat dan kebijaksanaan nenek moyang kita.’ Kata-kata itu terus memberi inspirasi dan panduan kepada saya,” katanya.

Beliau menegaskan bahawa usaha mempromosikan makanan tradisional seperti Lui Cha berpotensi menjadi pemangkin kepada pelancongan makanan tempatan.

“Dengan mengetengahkan warisan ini, kita bukan sahaja menarik pelancong tetapi turut memperkasakan usahawan tempatan serta mewujudkan peluang pekerjaan. Setiap perniagaan kecil yang menjual herba, atau menganjurkan bengkel kebudayaan, menyumbang secara langsung kepada ekonomi negeri,” ujarnya.

Yap turut mengetengahkan aspek kelestarian dalam penyediaan Lui Cha, yang menurutnya menggunakan bahan-bahan tempatan dan segar.

“Hidangan ini mencerminkan amalan ‘dari ladang ke meja’. Nenek moyang kita tidak suka pembaziran, dan kita wajar meneruskan tradisi itu sebagai sebahagian daripada nilai hidup moden,” tegasnya.

Oleh Connie Chieng

Tags: SEMASA

Continue Reading

Previous: Hari Pekerja: Penghargaan buat tenaga kerja
Next: Ordinan Buruh Sarawak lindungi semua pekerja tanpa had gaji

Arkib

  • TERMA & SYARAT
  • PENAFIAN
  • HUBUNGI KAMI
Utusan Sarawak By Warta Niaga Sdn.Bhd | MoreNews by AF themes.