Terung Asam atau terung Dayak memang tidak asing dalam kalangan masyarakat Sarawak.
Terung Asam ini merupakan produk negeri Sarawak yang boleh dihasil menjadi tanaman komersial bernilai tinggi serta mampu mendatangkan pendapatan lumayan kepada pekebun negeri ini.
Buah terung ni nampak biasa,tapi harga pasarannya tinggi boleh mencecah hingga RM12 sekilo.
Terung asam ini boleh didapati di pasar tamu dan pasar raya.
Buah terung asam berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning oren kemerahan ketika sudah matang.
Rasa buahnya yang masam seperti tomato, sering digunakan dalam masakan seperti dicampurkan bersama sambal, asam rebus,masak tumis atau dimasak bersama ayam atau ikan.
Terung ini juga boleh ditumis atau dijadikan bahan ganti asam keping atau asam jawa.
Apa yang pasti, apa sahaja masakan berasaskan terung asam ini amat menyelerakan.
Ayam masak terung asam antara hidangan mudah dan sedap.
Tidak perlu guna perencah sup atau rempah empat sekawan.
Bahannya sedikit serta cara masakannya juga sangat mudah.
Bahan-bahan yang diperlukan untuk hidangan sup ayam terung asam ialah ayam dipotong kecil, terung asam dihiris sederhana nipis, bawang putih dan merah
dan sedikit minyak untuk menumis sup.
Cara memasaknya ialah tumis bawang putih dan merah hingga naik bau, kemudian masukkan ayam dna goreng hingga sikit kuning.
Seterusnya masukkan air untuk sup hingga mendidih, kemudian masukkan terung asam.
Masak hingga terung dan ayam lembut dan setelah itu ,masukkan bahan perasa dan siap untuk dihidang.
Bagi mereka yang gemar makan pedas, boleh masukkan cili api.
Oleh LIONG CHAI LING