Kante jauhkan diri dari Chelsea

PEMAIN tengah Chelsea, N’Golo Kante dibenarkan tidak menghadiri latihan disebabkan
kebimbangan beliau trehadap Covid-19. Foto AFP

LIGA PERDANA INGGERIS

N’GOLO Kante telah dibenarkan untuk menjauhkan diri daripada kembali menjalani latihan bersama Chelsea kerana ketakutan Covid-19.

Pemenang Piala Dunia dari Perancis itu bergabung dengan skuad Frank Lampard pada hari Rabu ketika Chelsea kembali menjalani latihan berikutan keputusan Liga Perdana Inggeris untuk membenarkan sesi secara penjarakkan sosial.

Tetapi pemain berusia 29 tahun itu terlepas latihan kumpulan kecil pada Khamis dengan restu pengurus Chelsea, Frank Lampard, yang dilaporkan telah membenarkannya berlatih di rumah dengan cuti penuh belas kasihan.

Kante, yang diuji negatif terhadap virus dalam pemeriksaan pertama minggu ini, dikatakan tidak yakin bahawa selamat untuk berlatih bersama rakan sepasukannya sementara wabak itu masih belum dapat diatasi di Britain.

Kumpulan minoriti kulit hitam dan etnik kecil berisiko lebih tinggi terkena penyakit serius jika mereka dijangkiti virus, menurut Pejabat Statistik Nasional.

Pemain tengah Kante difahamkan kebanyakan tinggal di dalam rumah dengan salah seorang saudaranya sejak penggantungan musim Liga Perdana pada 13 Mac.

Bekas bintang Leicester itu mengalami ketakutan kesihatan ketika jatuh di tempat latihan Chelsea dua tahun lalu.

Ujian tidak menunjukkan kebimbangan hati tetapi dia akan terlepas perlawanan seterusnya Chelsea sebagai langkah berjaga-jaga.

Abang Kante, Niamh meninggal dunia akibat serangan jantung sejurus sebelum Piala Dunia 2018.

Keputusan Kante untuk tinggal di rumah datang setelah kapten Watford, Troy Deeney memilih untuk tidak menyertai pasukan untuk latihan semula. Anak kecil Deeney mengalami kesukaran bernafas dan dia tidak mahu membahayakan keluarganya. – AFP