Solskjaer beri amaran tiada ‘agenda peribadi’

PENGURUS Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer tidak akan menerima agenda peribadi.
Foto AFP

LIGA PERDANA INGGERIS

PENGURUS Manchester United, Ole Gunnar Solskjaer telah memberi amaran kepada para pemainnya bahawa tidak akan bertoleransi dengan ‘agenda peribadi’ ketika dia berusaha untuk mengubah budaya di Old Trafford.

Solskjaer telah mengawasi berubahan besar dalam skuadnya sejak memegang jawatan pada 2018.

Romelu Lukaku dan Alexis Sanchez adalah perpindahan berprofil tinggi ke Inter Milan, sementara kedudukan Chris Smalling, Matteo Darmian, Antonio Valencia, Ander Herrera, Ashley Young dan Marcos Rojo masih tidak menentu dalam tempoh tersebut.

Solskjaer lebih gembira dengan penampilan skuadnya ketika ini setelah merekrut sejumlah bakat muda seperti Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka, Daniel James dan Bruno Fernandes.

Tetapi pengurus dari Norway itu berkata dia tidak akan ragu-ragu untuk menyingkirkan pengaruh negatif yang lain, walaupun itu bererti tidak mengimbangi skuadnya.

“Keperibadian sangat penting. Kami adalah pasukan dalam persekitaran pasukan,” kata Solskjaer dalam wawancara dengan fanzine United We Stand.

“Anda mahu pemain mempunyai sedikit ego dan kelebihan tetapi mereka harus dapat menyesuaikan diri. Para pemain bermula dengan pemikiran negatif, sedangkan sekarang ini pemikiran positif.

“Ada perkara lain yang saya tidak suka tahun lalu, beberapa agenda peribadi yang tidak dapat diselesaikan sehingga musim panas.

“Selalu akan ada pemain yang ingin bermain lebih banyak dalam bola sepak, tetapi jika sebuah pasukan berjaya, pemain harus ada pada masa yang berlainan.

“Saya rasa dalam kumpulan ini kita tidak mempunyai sebiji epal yang buruk.”

Solskjaer menikmati kepulangan yang diimpikan ke kelab yang diserikannya sebagai pemain ketika United mengharungi rentak tanpa kalah degan lama dan menyingkirkan Paris Saint-Germain daripada Liga Juara-Juara UEFA pada 2019.

Tetapi Solskjaer berkata dia lebih banyak belajar tentang siapa yang dia boleh percayai dan harapkan ketika United mengalami kemerosotan pada akhir musim pertamanya.

“Apabila anda menang, semuanya mudah. ​​Ketika anda menghadapi masa sukar anda dapat melihat siapa yang anda mahukan dan siapa yang mempunyai mentaliti yang tepat,” katanya.

“Kami tidak melihatnya sehinggalah setelah Paris, ketika kami mengalami rentak buruk.

“Ketika itulah saya dapat melihat siapa yang boleh saya bina dalam jangka masa panjang. Anda memerlukan ego dalam bola sepak, tetapi ia harus menjadi pasukan yang pertama.” – AFP