Kekalkan penyingkiran, kenaikan

PENGERUSI Liga Bolasepak England, Rick Parry. – Foto AFP

LIGA BOLASEPAK ENGLAND

LIGA BolaSepak Inggeris (EFL) semalam mengulangi desakan agar kenaikan dan penyingkiran harus dilakukan walaupun musim berakhir sebelum waktunya disebabkan krisis Covid 1-9.

Kelab bersetuju untuk mengakhiri kempen Liga Dua minggu lalu kerana wabak itu dan mencadangkan tidak ada pasukan yang harus diturunkan ke divisyen lima Liga Nasional.

Tetapi EFL, yang mengawasi tiga divisyen di bawah Liga Perdana, berkata penyingkiran tetap dalam kerangka rancangannya mengenai bagaimana musim 2019/20 harus diselesaikan, yang bermaksud pasukan bawah Stevenage akan turun dari Liga Dua.

Peraturan menyatakan setiap liga akan diputuskan berdasarkan mata per permainan jika tidak dapat diselesaikan.

Sebilangan besar kelab (51 peratus) perlu memilih untuk mengakhiri musim di setiap divisyen.

Sekiranya rancangan untuk Liga Dua disetujui, Crewe, Swindon dan Plymouth akan dinaikkan secara automatik.

“Prinsip penyingkiran di ketiga-tiga divisyen adalah berpandu dari integriti piramid, dari Liga Perdana hingga Liga Nasional,” kata EFL dalam satu kenyataan.

Lembaga itu mengatakan ‘playoff’ masih harus diteruskan sekiranya berlaku pengurangan tetapi tidak boleh dilanjutkan melebihi empat pasukan biasa.

Kelab-kelab Liga Satu berbelah bagi untuk menyambung semula musim dan format playoff yang diperpanjang untuk memasukkan pasukan seperti Sunderland dan Ipswich, yang akan ketinggalan berdasarkan kepada mata per permainan, telah diperdebatkan.

Majoriti kelab Championship dilaporkan berminat untuk menyelesaikan musim ini, dengan sasaran untuk kembali beraksi bulan depan.

“Lembaga selalu mengakui bahawa satu jalan penyelesaian untuk memuaskan semua kelab akan selalu sukar dicari, tetapi kita sekarang berada di titik di mana tindakan tegas dan tegas diperlukan untuk kebaikan Liga dan anggotanya,” kata ketua EFL, Rick Parry. – AFP